Konstafton 2017

Konstafton arrangeras i år för tionde gången. Det började som ett försök att bredda och utveckla projektet ÖPPNA ATELJEER, som Konstnärsföreningen LIDAN, under många år på 90 och 2000 talets början, arrangerat. Våren var fylld av aktiviteter och publika events, konkurrensen om publiken var stor, men hur skulle det fungera på hösten? Kunde ett konstprojekt i höstmörkret bli en publik succé? Nu får vi väl säga att det blev det.

Arrangemanget har utvecklats och växt. I år är det fler utställare än någonsin, målare, skulptörer, fotografer och formgivare av alla slag, proffs och amatörer. Konstafton är en gemensam angelägenhet. Utan det stora engagemanget från alla inblandade hade det inte blivit något alls. Inte heller utan det stöd som Lidköpings kommun, Sparbanksstiftelsen, Västra Götalandsregionen, NLT och NBV gett.

Programmet är i år välfyllt som vanligt. Det är extra roligt att kunna bjuda på ett särskilt program för unga, BARNENS KONSTAFTON. Ett kreativt samarbete mellan Lidköpings kommun, Bibliotek, konst & kultur och Folkets hus. Aktiviteter på Stenportsgatan och inomhus i de olika lokalerna. På bibliotekets scen blir det dessutom, ART TALKS. Ett maraton med sju olika 30 minuter långa föredrag med konstnärer och konstvetare från hela länet. En spännande och positiv nyhet var att den nybildade Eldhska stiftelsen i år, på Konstafton, valt att dela ut kulturpriset. Årligen kommer minst ett och högst fyra priser till skönlitterära författare, bildkonstnärer, konsthantverkare eller kulturhistoriker med anknytning till Lidköping att presenteras. Tillkännagivandet blir på Fajansen kl. 13. Invigningen blir i år i den gemensamma utställningen högst upp på plan 4 i Sockerbruket.

Lidköpings konstliv intar en särställning bland små kommuner i Västsverige. En tradition med rötter i Rörstrand porslinsfabrik behov av formgivare har borgat för att nya högskoleutbildade konstnärer och designers har verkat i staden sedan 1940-talet. En aktiv konstförening, ett innovativt museum, en konsthall och en bra kommunal konstinköpspolicy har också bidragit. Under 80 och 90-talet arbetade ABF med en aktiv konstskoleverksamhet i Pomonahuset, idag är det NBV som driver på med kurser, grafisk verkstad och modellteckning för konstintresserade. Lärare har alltid varit yrkesverksamma konstnärer, många med studier på Valand och Konsthögskolan bakom sig. Konstnärsföreningen LIDAN, unik i sitt slag, bildades i början av 90-talet har genom åren drivit ett stort antal konstprojekt, arrangerat utställningar på gallerier och i stadens utemiljöer.

Fortfarande aktiva bjuder vi nu in till årets jubilerande KONSTAFTON.

Välkomna!

Göran Elisson/ projektledare